Maroko


magiczne południe

Najważniesze informacje...




Maroko leży w północno-zachodniej części Afryki. Od zachodu państwo otacza Ocean Atlantycki, od północy basen Morza Śródziemnego. Sąsiaduje jedynie z dwoma państwami: Algierią oraz Hiszpanią, oraz terytorium Sahary Zachodniej. Stolicą Maroka jest Rabat, a obowiązującą walutą dirham marokański. Co ciekawe, strefa czasowa w Maroku nie różni się od polskiej, zatem nie musimy przestawiać zegarków. Mnogość połączeń oferowanych przez linie czarterowe i regularne linie lotnicze na linii Maroko-Polska sprawia, że ten kierunek jest coraz częściej odwiedzany przez polskich turystów. Ceny zarówno lotów, jak i produktów, wycieczek czy noclegów są stosunkowo niskie i atrakcyjne, co jest kolejnym plusem przy planowaniu wypoczynku

Pogoda w Maroku




Warunki atmosferyczne w Maroku są sprzyjające nawet poza sezonem. Zimą można liczyć tutaj na sporo słońca i temperatury dochodzące w najzimniejszych miesiącach do 20 stopni. Pierwsze upały w końcówce lutego nie są niczym dziwnym w okolicach np. Agadiru. To sprawia, że zimowa, marokańska ucieczka od chłodów i opadów jawi się jeszcze atrakcyjniej. Chłodniej jest w okolicach pasm górskich Atlasu, tutaj czekają nas dużo chłodniejsze noce, na które należy się przygotować. Warto: widok przepięknego, rozświetlonego gwiazdami nieba zrekompensuje ten chłód!





Co zjeść w Maroku - wprowadzenie do kuchni marokańskiej




Maroko słynie z niezwykle aromatycznej i doskonale przyprawionej kuchni, w której każdy znajdzie coś dla siebie. Nie sposób nie zwrócić uwagi na tagine - specjalną potrawę przygotowywaną w glinianym naczyniu (naczynie to jest jedną z najpopularniejszych pamiątek, przywożonych z Maroka). Zazwyczaj zawiera ona mieszankę podduszonego, ale miękkiego i soczystego mięsa oraz warzyw. Może być podawana na przykład z kaszą kuskus, która sama w sobie jest popularnym, marokańskim posiłkiem. Specjalnością kuchni marokańskiej jest kuskus z warzywami. Inną potrawą, którą warto skosztować po przybycie do Maroka, jest pastilla nazywana także bastelą. To specjalny rodzaj słodkiego ciasta wypełnionego mięsem, również doprawionym na słodko. Do pastilli dodawany jest bowiem cukier, cynamon czy daktyle.

Widoki w Maroku




Maroko, czyli jedno z najbardziej barwnych państw Afryki zachwyca turystów swoją różnorodnością krajobrazową. Znajdziemy tu pasma wysokogórskie, pustynie, a także różnego rodzaju wąwozy. Maroko to także piaszczyste plaże z bryzą znad oceanu. Państwo to słynie z połączenia nowoczesności z zabytkową architekturą w postaci medyn, pałaców czy też meczetów. Do dyspozycji mamy np. Valleé des Oiseaux, czy też Jardin de Olhão. Jednak Maroko to nie tylko sama natura i piękne ogrody. Warto odwiedzić tamtejsze muzea, ponieważ kraj ten słynie również z zabytkowych eksponatów, z czasów plemiennych. Wpływy arabskie odczuwane są także w kuchni.
slajd

Dzisiaj jest..


To do wakacji zostało ci..


Więc trzymaj mape i ruszaj!